Opis bloga

blog.quidestveritas@gmail.com
Promišljanja o Bogu, narodu i domovini, o Hrvatskoj i o našoj prošlosti... i o svemu što mi se učini zanimljivo sretan

Što je, tko je, i gdje je istina u današnjem svijetu, u svijetu obmane, huškanja, optuživanja i predbacivanja... u svijetu gdje postoji mnogo medija ali većinom su pod kontrolom iste grupacije ljudi, ma tko god ti ljudi bili... u svijetu u kojem je namjerno prešućeno mjerilo prava, slobode i vrijednosti. Onaj tko je Mjerilo je zanijekan. Sada sva prava i slobode postaju stvar jačega.

Jedina istina je Isus Krist. Čak i za one koji su ateisti i skeptici, Isus predstavlja utjelovljenje poštenja, morala, čvrst karakter i vrlo mudro i bezgrešno postupanje te konačnu pobjedu dobra nad zlim, uz mnogo ljubavi i velike žrtve. Za vjernike, on je Krist Kralj vijekova kojemu sve živi i bez kojega ne živi ništa. ON JE OGLEDALO ISTINE! Stoga se svaka istina mjeri po Njemu, svako djelo se mjeri po Njemu, svaki dobitak i gubitak se mora definirati prema Njemu, a ne prema ljudskom shvaćanju.
Ali tko to može???

Što je istina? - Quid est veritas?

četvrtak, 05.02.2009.

Povijest pozdrava "Za dom spremni!"

Kao izvor informacija uzeo sam Facebook-grupu Mali podsjetnik na pozdrav "Za dom spremni!". Ovo je do sada jedno od najboljih i najdetaljnijih objašnjenja koja sam pročitao, pa vam prenosim ovdje skraćenu verziju:

Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski junački brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je "Za dom sad u boj!"

Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala "Spremni umrijeti!"

Kasnije je taj pozdrav poprimio oblik koji ima i danas - "Za dom spremni!"
Pripadnici ZNG i HOS često su koristili pozdrav "Za dom spremni!" braneći Hrvatsku, i to isključivo zbog njegovog nedvosmislenog značenja (biti spreman za obranu domovine), a ne dovodeći ga u bilo kakvu vezu sa ustaštvom, jer upravo to rade zlonamjernici.

Točno je da su taj pozdrav, ili neke modificirane verzije tog pozdrava koristili i ustaše, isto kao što su koristili i "dobar dan" i "laku noć". Točno je i to da su partizani koristili pozdrav "zdravo", i to da su činili zločine kao i ustaše. Pa ipak to ne ometa ni g. Milanovića ni gđu. Antunović da se okupljenom mnoštvu obraćaju sa "drugarice i drugovi, zdravo".

Točno je i to da partizani koji su digli antifašistički ustanak sebe zovu ustanici. Ne vidim po čemu je to drugačije od riječi ustaša. To su istoznačnice, a znače ustati protiv nečega ili za nešto. Ustaše su ustale za slobodu još krajem dvadesetih godina, a partizani tek desetljeće kasnije i to protiv slobode Hrvatske, a za Jugoslaviju. Nema govora da su ustali protiv fašizma ili nacizma, s obzirom da je danas poznata i Titova suradnja sa nacistima, i ponuda savezništva Hitleru u borbi protiv četnika, a i oružje koje su još prije zajedno s četnicima dobivali od fašističke Italije, a u cilju destabilizacije naše obale i talijanske okupacije. Točnije, svim partizanskim ustancima i pokretima na čelu su bili komunisti, a koordinacija je dolazila iz Internacionale, i to bez da su čak i oni važniji činovi na bojnom polju za to znali. I tako je narod stekao dojam da se sve to događa spontano, da se masa pobunila, i sad će radništvo konačno doći na svoje. Ipak vidimo da te tzv. antifašiste nitko ne ometa niti sprječava u tome da budu ujedno i prokomunisti i antikroatisti i projugoslaveni. Nikakve zločine oni ne priznaju, jer tko god je ubijen to je i zaslužio - kriv je. Osuđen je u ime naroda (podmetanjem lažnih svjedoka i diskreditiranjem pravih svjedoka).

No kada se uzvikne "Za dom spremni!" diže se ogromna graja. Odmah dolaze gospoda ljevičari, popraćeni i nekim desničarima (ali uglavnom su ljevičari u pitanju) i počnu priču o ljudskim pravima.
"Znate li vi da su pod tim pozdravom ubijani Srbi samo zato što su Srbi?"
"A gdje to? Čuli ste ili vidjeli ili vam je netko ispričao da se istovremeno vikalo "Za dom spremni!" i ubijalo Srbe?" Ne, prije će biti da se pod tim pozdravom branilo od srpskog ustanka koji je išao u pravcu stvaranja Velike Srbije, vođen četnicima. Ali to nekako zaborvljamo. Štoviše, zaboravljamo da je uopće bilo srpskog ustanka, i sva zla na ovim prostorima se pripisuju Ustašama. Imaju oni krivnju, to je točno... ali previše je previše:

-da nije bilo ustaša, ovdje ne bi bilo njemačke vojske - netočno
-da nije bilo ustaša, ovdje ne bi bilo talijanske vojske - netočno
-da nije bilo ustaša, ovdje ne bi bilo partizanskog ustanka - netočno

Ovo zadnje moram pojasnit - partizanski ustanak je došao na poticaj komunista, tako da bi ga bilo na ovaj ili onaj način, jer su takve stvari pokušavali i ranije, samo bezuspješno. Prisutnost raznih vojski i teško ratno stanje bilo je kao naručeno da se seljacima obeća boljitak i da ih se podigne u borbu za "slobodu" (Jugoslaviju).

Dakle pokolj na ovim prostorima bi se dogodio, i bili bi poklani svi Hrvati koji su htjeli samostalnu Hrvatsku, kao i svi Srbi koji su htjeli Veliku Srbiju, jer obje ideje su protivne komunističkom nacrtu Jugoslavije. Svakako, bolje i Velika Srbija nego ništa, ali čemu - kad možeš dobit cijelu Jugoslaviju daleko lakše. Malo bratstva, malo jedinstva i eto ti...

Generacije i generacije su branile Hrvatsku i ginule uz ovaj pozdrav! Istina, ne morate ići po cesti i vikati "Za dom spremni!" baš kao što danas po cesti ne mašete hrvatskim zastavama i ne vičete "hvaljen Isus" ili "živio papa". Ali odricanje ovog pozdrava i izjednačavanje istoga sa zločinom znači odricanje nacionalnog identiteta, odricanje pripadnosti hrvatskom narodu, znači jednostavno - iskrivljavanje povijesti.

- 16:49 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< veljača, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv